Palet

'Schilderen is erg makkelijk,
wanneer je niet weet
hoe het moet.
Weet je dat wel,
dan is het erg moeilijk.'

Edgar Degas
(1834 - 1917)

logo
klimmende man

Downloads

2011 - Veiligheid als deel van het geheel

Veiligheid als deel van het geheel

Een rationele bedding voor emotie

Het publieke debat over veiligheid wordt gedomineerd door emotie. Dat geldt ook voor luchtvaart. Dat is begrijpelijk. De externe veiligheidsrisico’s zijn dan wel zeer klein, maar daarom niet minder echt.

Effectief beleid stoelt echter juist op feitelijke analyses en rationele keuzes.

Het probleem voor een bestuurder is die emotie en die ratio te verenigen. Dat lijkt mogelijk door veiligheid weer te gaan beschouwen als deel van een geheel.

2011  Veiligheid op hoog niveau

Veiligheid op hoog niveau

Helikopter-operaties vanaf ziekenhuisdaken

Dit advies behelst een praktijktoepassing van bovenstaand algemeen advies om veiligheid als deel van een geheel te beschouwen. Een politiek lastig probleem werd opgelost door een stapje terug te doen en niet alleen de nadelen maar ook de voordelen van de activiteit in kwestie (nachtelijke helikopteroperaties vanaf ziekenhuisdaken) mee te nemen in de analyse.

In Nederland is het primaire doel van de vluchten van de HEMS (Helicopter Emergency Medical Services) het ter plaatse brengen van een gespecialiseerd Mobiel Medisch Team (MMT). In andere landen wordt een HEMS-operatie vaak ingezet in plaats van een ambulance, in Nederland zijn de twee aanvullend.

HEMS-vluchten zorgden in 2010 voor, naar schatting, 100 tot 230 minder doden. Inzet in de nacht kan 40% toevoegen aan het aantal geredde levens.