Palet

'Schilderen is erg makkelijk,
wanneer je niet weet
hoe het moet.
Weet je dat wel,
dan is het erg moeilijk.'

Edgar Degas
(1834 - 1917)

logo
klimmende man

Veerkracht

De wereld is fundamenteel onvoorspelbaar en daarom is veerkracht onmisbaar om een organisatie zeer betrouwbaar te maken. Het begint met de techniek en de procedures, die aan specifieke eisen moeten voldoen. Maar het belangrijkste is de mens. De actors binnen de organisatie moeten de kennis en de kunde hebben om in onverwachte situaties verstandige beslissingen te kunnen nemen, omdat de fundamentele onvoorspelbaarheid van de wereld uitsluit dat elke mogelijke situatie in een procedure kan worden gevangen.

Het interessante is, dat de menselijke eigenschappen die maken dat mensen in een bepaalde situatie falen, precies dezelfde eigenschappen zijn die in een net iets andere situatie maken dat die mens juist de zaak redt.

Het is dus geen goed idee te proberen de mens uit het systeem weg te ontwerpen. Het systeem moet eerder zo worden ontworpen dat de mens veel vaker de held is dan de faalfactor. Dat kan door die feilbare mens een Just Culture te bieden en te ondersteunen met zaken als teamwork, checklisten en good-practice procedures.resilience 760x427